SUGAR QUAY & THREE QUAYS

Competition Residential & Offices

 

LOCATION: London, UK

AREA: 47.500 m2

COMPLETION DATE: not commissioned

SUGAR QUAY OPTION 1

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

SUGAR QUAY OPTION 1

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

SUGAR QUAY OPTION 1

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

SUGAR QUAY OPTION 2

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

SUGAR QUAY OPTION 2

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

SUGAR QUAY OPTION 2

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

SUGAR QUAY OPTION 2

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

SUGAR QUAY OPTION 1

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

SUGAR QUAY OPTION 1

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

SUGAR QUAY OPTION 1

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

SUGAR QUAY OPTION 1

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

SUGAR QUAY AND THREE QUAYS
 

The combined Sugar Quay and Three Quays sites provide a unique opportunity in de development of the north bank of the River Thames. An initial approach to the site began by defining its maximum buildable envelope. This is arrived at by the limitations given by the strategic viewing corridors and the desire for a descending profile towards the river and the Tower of London.

 

This envelope is then 'cut into' opening up its relationship with Custom House and laying out a logical strategy for separate built elements that satisfy the brief, two residential and one deep office building. The prime riverfront locations were given to residential and serviced apartment components, the primary programmatic elements, with the office taking a subsidiary role and becoming a 'back yard' building. The residential components are then terraced to ensure maximum views are maintained and outside space guaranteed. 

 

The final proposal sees two cooperative but distinct buildings that both address their illustrious neighbours and maximize their location. The riverfront is newly opened out to pedestrians and civic life and the site also becomes permeable from the city.