WUR ATLAS BUILDING  

Educational

 

LOCATION: Wageningen, The Netherlands

AREA: 9763 m2

COMPLETION DATE: 2007

4c2f9e9bf5e8119a2864974fe56635ff.jpg

1488704560_26d8fb50a6.jpg

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

RVA Atlas.jpg

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

RVA Atlas4.jpg

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

RVA Atlas1.jpg

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

Screen Shot 2012-02-05 at 10_27_12 PM.png

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

atlas_loopbruggen.jpg

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

WUR int1 NL.jpg

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

RVA WUR1.jpg

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

spagina1_99(1).jpg

Executed by Arzu Senel at Rafael Vinoly Architects. All images courtesy of Rafael Vinoly Architects

PLANET SCIENCE BUILDING
 

The Atlas Building is a flexible structure, perfectly suited to its current purpose and also prepared for change. The building’s precast concrete latticework doubles as a structural exoskeleton and renders it almost entirely column free. The application of a cube-shaped structure with central atrium maximizes floor use and creates a spacious perambulatory atmosphere without the loss of interior square footage. The dramatic 98-yard-long (89.6-meter) entrance ramp leads pedestrian traffic from campus pathways to the building’s main level. A vast skylit atrium encourages the creation of an interactive environment, invigorated through a series of pedestrian bridges that join the floor levels and functions.